Jak péci v keramice

Jak péci v keramice

Keramikaportal-Náš ,,Fígl" na bezpečný a bezproblémový ,,porod" beránka z formy.....

Před prvním pečením v naší formě,ji po umytí dejte na do trouby na 10 minut ,na 200stupňů ,,vypálit".(Toto platí všeobecně o všech keramických formach).Po vychladnutí ji vymažte a dále pokračujte dle receptu.Tento způsob opakujte pokaždé když  keramickou formu umyjete v saponátu nebo myčce.Koncentrát saponátu odmastí formu,a i přes vymazání se těsto přilepí.Vypálením v troubě,se zbytky koncetrátu vypálí a forma jde dobře vyklopit.Jo, a ještě jedna rada na bezproblémový ,,porod" beránka z formy.Při chladnutí na něj přehoďte vhkou utěrku. to také pomáhá,a vše jsme vyzkoušely.Naše báby formy v saponátech nemyly,ale pouze je vytíraly.Nebojte se keramických forem.Pečení v keramice je radost.

Hodně radosti s pečením v našich keramických formach.

Všechny naše keramické formy lze použivat v myčce a mikrovlné troubě

Otázky a odpěvědi-pečení v keramice.

Bábovka se mi často propadne. Co s tím?
Pozor si dávejte hlavně na brzké otevření  trouby. Do těsta se dostane studený vzduch a zdrcne se. Je také možné, že jste měli troubu málo zahřátou, nebo jste bábovku pekli příliš krátce.

Bábovka se mi u krajů připalujte. Proč?
Na vymazání formy je nejlepší používat stoprocentní tuk nebo olej, u másla snadno dojde k přepalování. "Formy sypeme hrubou nebo polohrubou moukou," radí zkušená cukrářka Anna Musilová.

Jak dostat bábovku z formy?
Bábovku nevyklápíme hned po upečení, mohla by se srazit. Necháme ji 5 až 10 minut zchladnout a teprve poté ji vyklopíme. Pokud i tak nechce vypadnout, položíme na formu utěrku navlhčenou ve vodě radí cukrářka Pavlína Berscizová  Velká domácí cukrářka.

Která forma je pro pečení bábovky nejlepší? Skleněná, silikonová, kameninová nebo nerezová?
 Přesto bych tradiční formu nezahazovala - bábovky z ní mají svoje kouzlo, radí profesionálka Musilová.

Těsto mi utíká z formy. Co jsem udělala špatně?
Zřejmě jste použili příliš mnoho kypřidla. Nebo máte na tolik těsta malou nebo nízkou formu.

Nikdy nemám bílkový sníh dost tuhý, co dělám špatně?
Nejčastější chyba vzniká už při rozklepnutí vajec. Mají být dostatečně čerstvá, nikdy by se do bílků neměl připléct ani kousek žloutku. Bílky také nesmíte přešlehat, aby se vám nesrazili. Cukr do nich přidávejte po malých částech a opatrně všlehávejte.

Moje děti milují bábovku. Připadá mi ale, že peču nustále tu stejnou. Jak ji obměnit?
Pokud už jste vyzkoušela varianty s tvarohem, ořechy nebo mákem, zkuste ovoce sušené  (předem namočené, pro dospělé v rumu). Nebojte se také do bábovky přidat kousky nalámané čokolády. Dospělí ocení zase alkoholovou verzi - zkuste přidat trochu vaječného likéru nebo kokosového krému. Zkusit můžete třeba i konzervované hrušky nebo mák.

"Vtipnou obměnou, s jejímž vytvořením vám můžou pomoci i děti, je bábovka piškotka. Dva malé piškoty slepte nutellou nebo marmeládou a naházejte do těsta vylitého ve formě. Rozříznuté piškoty vypadají potom na řezu velice efektně," radí Anna Musilová, cukrářka s dlouholetou praxí.

Klasickou buchtu zase stačí obměnit ovocem. S každým druhem tak máte na stole něco nového.

V bublanině jsem měla žmolky. Jak se jim vyvarovat?
Chyba vznikla už na začátku. Máslo musí nejdříve změknout i vejce nesmí do mísy putovat přímo z lednice. Suroviny potom musíte  utřít. Pokud se vám tuk s vejci srazí, můžete ho nad vodní párou lehce rozehřát a pak znovu šlehat a šlehat.

Těsto na plechu se mi srazilo.
Pravděpodobně jste nezacházela dobře s tekutinou. Pokud jí přijde do těsta více, přidáváme ji postupně s moukou.

Jak udělat správně drobenku?
Drobenka, někdy se také říká žmolenka nebo posýpka, je vlastně směsí asi 50 gramů másla, 70 gramů hrubé mouky a 70 gramů krupicového cukru. Připravíte ji jednoduše promnutím surovin mezi s sebou. Jde do ní přidat také vanilkový cukr nebo mandle či oříšky.

Drobné ovoce mi v bublanině klesá. Co s tím?
Aby všechno ovoce neskončilo na dně formy, obalte ho ve strouhance nebo v hladké mouce. Někdo kousky obaluje také v pudingu. Několik (neobalených) kousíčků můžete také do těsta přidat v době, kdy už v troubě vyběhlo (asi po 15 minutách předpečení).

Často mám ve struktuře koláče příliš velké díry. Proč se to stalo?
Zřejmě jste použili příliš prášku do pečiva a špatně ho promíchali. Vždy kypřidlo promíchávejte zvlášť s moukou a teprve poté přidejte do zbytku těsta.

Jak udělat nejlepší muffiny?
Vždycky smíchejte zvlášť mokré a zvlášť suché suroviny a teprve poté je dejte k sobě. Pokud nepoužíváte speciální plech s prohlubněmi, stačí použít muffinové papírové košíčky - jen v sobě nechte raději dva. Mají i své výhody. Malé dobrůtky v nich tak rychle nevyschnou a navíc dobře vypadají.

Autor: Iveta Soukupová

  • Bábovkovou formu si připravíme předem, než začneme dělat těsto, které by potom zbytečně stálo. Vždy ji důkladně vymažeme změklým máslem a jenom lehce vysypeme hrubou moukou. Kdyby ve formě bylo hodně mouky, těsto by se nám s ní speklo a přilepilo k formě. Místo mouky můžeme také použít pomleté piškoty, ořechy, kokos nebo jemnou strouhanku.

  • Těsto lijeme stejnoměrně po okraji formy směrem do středu. Nikdy nelijeme těsto na jedno místo. Stěrkou rozetřeme od středu ke krajům, aby byl upečený korpus pěkně rovný a nevlnil se. Během pečení můžeme korpus na několika místech propíchnout špejlí. Tím bude lépe unikat přebytečný vzduch a korpus bude pěkně rovný a dobře propečený.

  • Upečený korpus poznáme tak, že do něj píchneme na různých místech špejlí, a když se na ni těsto nepřilepí, je korpus upečen.

  • Když troubu otevřeme příliš brzy, muže se stát, že se nám korpus potom vyboulí. Je to tím, že prostřední část ještě nebyla upečena a při otevření klesla teplota v troubě. Nebo stačí, když pohneme formou a korpus nám propadne.

  • Korpus vyklápíme z formy vždy, když je vychladlý, jinak nám může spadnout.

  • Nelze-li korpus vyklopit, dáme na dno formy ve studené vodě vyždímanou utěrku. Můžeme i několikrát opakovat.

Milena.

Nedělní bábovka ke kávě – přežitek nebo hezká tradice? Také byste si kousek dali? V tomto článku se zaměříme právě na dnes již kultovní moučník.

Bábovka je typická nejen pro naši domovinu, s oblibou se peče také na Slovensku, Polsku, Rakousku a v jižním Německu, kde se jim říká Gugelhupf nebo také Kugelhopf. Tvarem se jí ale nápadně podobají francouzská baba au rhum nebo italské panettone.

Jakmile začnete pátrat po původu slova bábovka, najdete několik pověr:

  • Bábovka bylo dříve označení pouze pro formu, pečivu se původně říkalo bába. Tvar totiž připomíná siluetu sukně.

  • Podle další se jedná o koláč, který dostávaly porodní báby za odměnu – odtud bábovka.

  • Existuje i legenda o Třech králích, kteří se na své zpáteční cestě z Betléma zastavili v Alsasku. Jako výraz díku jim místní připravili kulatý koláč, který se podobal tehdejším typickým turbanům. Francouzi této legendě bezmezně věří, a proto se každý rok koná v obci Ribeauvillé „bábovkový svátek“.

Podělte se i vy, se svými zkušenostmi: