Není Hrnec jako hrnec

Není Hrnec jako hrnec

  V tomto blogu,by jsem se chtěl krátce zaměřit na kvalitu nádob při výrobě (nejen) pickles,mléčně kvašené zeleniny.

Pŕi výrobě mléčně kvašené zeleniny vznikají v kvasné nádobě různé šťávy a kyseliny.Tyto jsou velice prospěšné našemu tělu,ale kupodivu prostředí které vytvářejí je velice agresivní,a málokterá nádoba toto drsné prostředí snese. A jedním z mála materiálů které se osvědčili je kvalitní keramika. Chtěl bych zdůraznit slovo kvalitní.a tak teď budu chvilku psát jako keramik-technolog.Jediné místo v keramice kde by jste chtěli ušetřit, jsou vypalovací teploty. Od nich se odvíjí vše.Kvalita hlíny,střepu,a glazury. Pokud máte nízké vypalovací  teploty můžete použít velkou škálu barev a glazur. Při vysokých vypalovacích teplotach střep sline v nepropustnou vrstvu, zvoní,a odpaří se nebezpečné olovo,což je dobře(olovo se odpařuje nad 1100 stupňů) ale barevnost glazur je malá,barvy šednou,anebo barevné glazury jsou drahé.Jediné místo,kde se dá ušetřit v keramice,je výpal.A právě na toto hřeší výrobci levných nádob na kvašenou zeleninu.Téměř všechny přírodní glazury obsahují olovo.(Tak to prostě v přírodě je) A olovo se bohužel uvolňuje při kvasném procesu který je velice agresivní na kyseliny,a šťávy.A anonymní výrobce třeba levné nádoby na kvašení,aby ušetřil,nepálí na teplotu 1100stupňů( tohle se týká keramických nádob,jako třeba sádláky,lahve a pod.obecně),ale pálí pouze na 800 stupňů.Proto naši předkové měli třeba hrnce na sádlo většinou hnědé, protože používali přírodní zemité glazury a pálily na velice vysokou teplotu,kdy se olovo se odpařilo. V moderních pecích se teplota dá regulovat,a tím pádem ušetřit.Použijí přírodní levné glazury s obsahem olova,ale nevypalují nad 1100stopňů,pálí třeba na 800 stupňů.Mohou potom tvrdit,že glazury jsou přírodní(ale nedodrží vypalovací teplotu),a proto glazovaný střep obsahuje olovo.A toto levné zboží se k nám dováží.Osobně nevěřím, že nádoba na kvašení zeleniny,do čtyř stovek je bezproblémová. Cenově se do toho nemohou dostat.(Výrobní náklady, doprava,marže obchodníka).Ale toto není náš případ,Máme hygienické certifikáty,pálíme nad teploty,kdy se olovo,a ostatní nebezpečné látky se odpaří, a nádoby pro potraviny jsou naprosto bezpečné.(Jenom pro zajímavost, zboží ve výpalu,v peci svítí rudě,jako rozžhavené železo.)Vaše zdraví je pro nás prioritou.Proto máme ceny vyšší,ale je to zaplacené kvalitou a ochranou vašeho zdraví.Ale co,a u kterého prodejce,výrobce koupit,je samozřejmě na Vás.U mne je volba jasná.Pouze českou keramiku. Mám kolikrát pocit,že se u nás,v čechách prodává vše,hlavně aby to bylo levné,bez ohledu na naše zdraví.

Váš keramikatým.

Slovníček pojmů:

střep:slangový výraz pro vypálenou neglazovanou keramiku.

Přírodní glazura:hlína rozdrcená na velice jemnou frakci v mlecích bubnech,(až několik dnů) a do této řídké hmoty se namáčí střep keramiky a posléze vypaluje.

Není keramika jako keramika. Jaký je rozdíl mezi hrnčiřinou (běžnou keramikou) a kameninou?

 Kamenina, jak už název napovídá, je keramika s podstatně vyššími užitnými vlastnostmi než běžně vyráběná keramika z červenice. Hmota je složená minimálně z pěti komponentů, kromě několika jílů se do hmoty přidává kaolin, taviva, ostřiva, eventuálně barvící kysličníky. Točit na kruhu z takové hmoty je obtížnější a větší kusy dokáže jen opravdový keramik - odborník s dlouholetou praxí. Kamenina se obvykle pálí nad 1200 °C, snese i 1280 podle druhu použitých jílů. Barva střepu po výpalu je bělavá, (Lzv. slonová kost) krytá většinou buď transparentní (průsvitnou.) glazurou, nebo krycí ať už bílou, modrou či hnědou (burelem). Použité glazury na tuto teplotu jsou buď živcové nebo zemité, ale vždy s vyloučením olova, které je pro tuto teplotu vyloženě nevhodné. Výrobky proto můžete klidně použít v běžném stolování, na kvašení zeleniny, zelí, nebo na uklá­dání potravin. Kromě estetického dojmu tak výrobky z kameniny splňují i všechny nároky na užitkovou hodnotu. Kamenina je téměř slinutá a'je tedy zaručena neprůlinčivost i při slabé vrstvičce glazury (při vysoké teplotě vytvoří glazura se stropem silnou tzv. mezivrstvu). Pro vysokou teplotu výpalu je omezená škála barev, proto výrobky z kameniny (pálené najeden oheň) jsou dekorovány hlavně modrou, hnědou či zelenou barvou. Dnes jsou však i pro kameninu k dispozici barvy porcelánové, které barevnost dekorů rozšiřují. Nejběžnější a nejoblíbenější je ručně malovaný podglazurový modrý dekor, který vychází z lidových tradic a v užitkových vlastnostech, často tradiční kameninu převyšuje. U kameniny nemůže dojít k ne­žádoucímu plesnivění režného střepu, neboť stejně jako u porcelánu se plíseň nemá kde uchytit. Při poklepu výrobek zvoní, což znamená, že je tvrdý a pevný jako kámen. Je tedy výhodné takové výrobky používat nejen jako vkusnou dekoraci interiéru, ale hlavně stylové vinárny a restaurace (i Vy doma u večeře při svíčkách) ocení praktičnost takového nádobí, které se pevností vyrovná porcelánu, ale svým typickým příjemným charakterem zútulní atmosféru intimního posezení. Při mytí se nemusíte bát, že toto nádobí otlučete a vydrží Vám velmi dlouho. V HRDĚJOVICICH a Zábřeze na Moravě zastoupených společností keramikaportal v Pocínovicích se vyrábí i kamenina s šedým střepem (barevný odstín se dociluje přibarvováním různými barvicími kysličníky), která je téměř slinutá (nasákavost 0,5%) a může se proto nechat vyniknout čistotě matného povrchu s teplým odstínem bez pokrytí glazurou na většině povrchu výrobku. Z hladkého povrchu se prach lehce smyje, protože nemůže proniknout do neexistujících pórů. Výroba kameniny je nákladnější a je proto pochopitelná i vyšší cena výrobků. Máte však zajištěnou dlouhou životnost, vysokou estetiku výrobků a hlavně - všechny používané hmoty i glazury jsou zdravotně nezávadné. Solidní výrobce Vám ochotně na požádání předloží a test o zdravotní nezávadnosti své produkce, o čemž se můžete u nás přesvědčit sami.

 Keramikatým.